2024. március 19., kedd

#294.Az egészség nyolc törvénye

Nem titok, hogy az adventista hitünk egyik fontos alapköve az egészséges életmód. Én hiszek abban, hogy ez tényleg fontos. Ezért is lettem vegetáriánus. Amikor komolyan foglalkozni kezdtem a Bibliával, akkor én még keményen húsevő voltam, és elhatárolódtam minden egyes olyan próbálkozástól, ahol ezzel meg akartak győzni. Elmentem egy adventista előadásra, ami Jézus életéről szólt, ami nagyon jó volt, de aztán minden alkalom előtt az egészségről beszéltek, ami eléggé idegesített. 
Ez aztán persze változott, de nem az előadások miatt, hanem Isten miatt. :)

Ugyanis ezt találtam az Igében:
9Majd ezt mondta Isten: Nektek adok minden maghozó növényt az egész föld színén, és minden fát, amelynek maghozó gyümölcse van: legyen mindez a ti eledeletek! 30Minden földi állatnak, az ég minden madarának és minden földi csúszómászónak pedig, amelyben élet van, eledelül adok minden zöld növényt. És úgy történt. (1Mózes 1,9-10)

Ezen persze sokat gondolkoztam, és foglalkoztatott is. Mert nekem mindig fontos volt, hogy Isten mit mond. Azt értettem meg, hogy a Teremtéskor az ember nem kapta meg arra az állatokat, hogy megegye őket, hanem csak a növényeket. Az állatok is növényt ettek. 

Persze, tudom, sokszor arra hivatkoznak, hogy Jézus a kereszthalálával már ezt felülírta, de ez nekem kicsit sántít. Mint ahogy az is, hogy miért ünnepelnénk vasárnapot, ha Isten a szombatot adta? Ha már kimondott valamit, akkor miért nem azt tesszük, amit ő mondott? Ezt sem változtatta meg. De ez is egy más téma.

Viszont, ami tény volt számomra, hogy Isten az Éden kertben, még a bűn előtt Ádámot és Évát a saját képére teremtette. Tökéletesek voltak, erősek és szépek. És VEGETÁRIÁNUSOK. :) Megértettem, hogy egy bűn nélküli világban semmi és senki nem halna meg, és biztos vagyok benne, hogy nem is enne húst. 

Néha el sem hiszik az emberek, hogy milyen finomságokat lehet enni vegaként.

Az egészség nyolc törvénye

1. Táplálkozás – A sok gyümölcs és zöldség fogyasztása, vagy akár a hús teljes, vagy részleges (főleg vörös húsok) elhagyása elősegíti a jó egészséget, több energiát és hosszabb életet.

2. Testmozgás – Nagyon fontos, hogy felkeljünk és mozogjunk! Gyakoroljon 15-20 percet legalább heti 4 alkalommal, hogy lefogyjon, erősítse szívét és több energiája legyen!

3. Víz – A tested nagyrészt vízből áll. Ha nem veszel be elegendő vizet, a tested kiszárad, és a sejtek elkezdenek pusztulni. Az egészséges test hidratált test. A víz megtisztítja a szervezetet azáltal, hogy segít eltávolítani a salakanyagokat és a méreganyagokat. Igyunk sok vizet!

4. Napsütés – Minden nap töltsön időt a szabadban a napsütésben. A reggeli vagy a késő délutáni órák ideálisak. A napsütés biztosítja a szükséges vitaminokat és javítja a hangulatot.

5. Mértékletesség – Az önuralom nagyon fontos az élet minden területén. A mértékletesség azt jelenti, hogy egészséges egyensúlyt kell teremteni a munka, a pihenés, a hit, az evés és az ivás között. Ez azt is jelenti, hogy önkontroll használatával döntünk úgy, hogy nem teszünk olyan dolgokat, amelyek károsak, mint például az alkoholfogyasztás, a kábítószer-fogyasztás vagy a nemi élet.

6. Levegő – A friss levegő belélegzése elengedhetetlen a jó egészséghez. A mély légzés oxigénnel tölti fel a testet, és segíthet ellazulni, amikor feszült vagy.

7. Pihenés – Először is, az alvás nagyon fontos az egészséges test fenntartásához. Ha kimerült vagy és lemerült, nagyobb valószínűséggel lesz beteg. Ideális esetben a felnőtteknek 6-8 órát kell aludniuk minden éjszaka. Az éjfél előtti órák a leghasznosabbak. Másodszor, amikor Isten megteremtette a világot, a hetedik napot az Ő szent szombatjaként szentelte meg. Tudta, mennyire szükségünk lesz erre az időre, hogy kipihenjük magunkat a világtól, és időt töltsünk Vele. Ha megpihensz a szombaton, akkor szombatnapi áldást kapsz.

8. Bízzunk Istenben – Istenben bízva elnyerjük Isten áldásait. A Hit emberei nyugodtabbak, boldogabbak és tovább élnek, mint azok, akik nem bíznak Istenben.

Persze engem nem zavar, ha valaki eszik húst. Ez nem üdvösség kérdése, de egészség szempontjából mindenképpen elgondolkodtató lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése