2024. március 25., hétfő

Minden nap ünnep! - 03.25.

 Minden nap ünnep!


 
Tolkien-olvasás napja – március 25.
A J.R.R. kiterjedt bibliográfiájának rajongói. Tolkien ma az egyik kedvenc napjuk az egész évben, mert ez a Tolkien-olvasás napja, amelyet minden március 25-én ünnepelnek. A rajongók szerte a világon a kedvenc Tolkien-irodalmi műveikért nyúlnak, hogy újraolvassák a könyveket, megvitassák őket a barátokkal, és elkerüljék a ho- dúdolni a világot itt a Földön Középfölde túlvilági, varázslatos földjéért.
A Tolkien Társaság 2003-ban hozta létre a Tolkien Olvasás Napját, miután Sean Kirst, a New York állambeli Syracuse-i újság rovatvezetője javasolta az ünnepet. A megemlékezés célja, hogy tisztelegjen John Ronald Reuel (J.R.R.) Tolkien, a high fantasy műfaj atyja hatalmas irodalmi munkássága előtt, és ösztönözze az oktatókat és a könyvtári csoportokat, hogy mozdítsák elő a Tolkien-olvasást közösségeikben, és biztosítsák, hogy az emberek hozzáférjenek műveihez. .
Március 25-ét választották az évenkénti ünneplés dátumának, mert ez a dátum Szauron, a „Gyűrűk Ura” fő gonosz szereplője vereségének dátuma. Kirst 2008 óta minden évben megszervezi a Tolkien-olvasónapot.
Tolkien népszerűsége 1973-ban bekövetkezett halála előtt kultikus státuszba nőtt. A „tolkienista” fanatikus szubkultúra az 1960-as években jelent meg az Egyesült Államokban, amikor a „Gyűrűk Ura” népszerűsége 1954 és 1955 között megjelent megjelenése után katapultált. A „Gyűrű Fellowship” néven ismert csoport először 1960-ban találkozott a Worldcon-on, a World Science Fiction Kongresszuson.
Tolkien munkássága sok szerzőre hatással volt a high fantasy műfajban, de inspirálta a modern kori popkulturális elemeket is, mint például játékok (társasjátékok, videojátékok, kártyajátékok), zenét, akciófigurákat, ékszereket, ruházatot és még a betűtípusokat is. használja saját írásában. Miért nem írja meg ezt a levelet vagy prezentációt a munkához az Elven Common Speak betűtípussal? Remélhetőleg ezek az ötletek és még sok más az alábbiakban inspirálják a Tolkien-olvasás napját!
Én magam nem vagyok rajongója, de ilyen nap is van!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése