2024. március 16., szombat

Minden nap ünnep! - 03.16.

 Minden nap ünnep!

Minden év március 16-án ünnepeljük a legbolyhosabb, bambuszt csámcsogó medvéket, amelyek Kína nemzeti büszkeségének forrásai. A pandának két alfaja van: az óriás, fekete-fehér panda és a „Qinling panda” – a panda sokkal kisebb, barna alfaja, amelyet 1985-ben fedeztek fel a kínai Shaanxi tartomány déli tartományában. A vadonban az óriáspandák csak Kína távoli, hegyvidéki vidékein élnek. 2019-től a gyorsan növekvő populációszám miatt a pandák státuszát a „veszélyeztetett” fajokról „sebezhető” fajokra emelték.

Ennek ellenére a jelentések szerint kevesebb mint 2000 panda maradt a vadonban az élőhelyek elvesztése, a tenyésztés, a prémvadászat és egyéb tényezők miatt. A pandák csak 15-20 évig élnek a vadonban, de a fogságban élők még tovább is élhetnek. A pandamedvék fontos szerepet játszanak a kínai bambuszerdők ökoszisztémájában, mivel magokat terjesztenek, és ezáltal új növényzetet nevelnek, amely mind az emberek, mind az állatok szolgálatában áll. Ezért fontos a panda és környezetének védelme.
 
A veszélyeztetettségükhöz hozzájáruló egyik tényező a pandák alacsony születési aránya. Tekintettel arra, hogy a nőstény pandák csak az év két-három napján termékenyek, logikus, hogy a vadon élő szaporodás ennél a fajnál nehezebb. Világszerte körülbelül 27 állatkert védi az óriáspandákat, és elősegíti a szaporodást elősegítő környezetet. A vadon élő pandák megőrzésének legfontosabb tényezője a környezet, különösen a bambuserdők, fő táplálékforrásuk védelme.
 
Bár ennek az ünnepnek az eredete ismeretlen, feltételezhetjük, hogy ezt a napot azért hozták létre, hogy felhívják a figyelmet a pandák szépségére, nehogy kihaljanak. 1961-ben megalakult a World Wide Fund for Nature, és a Panda köré hozták létre logójukat, mivel ez „egy gyönyörű, veszélyeztetett és sok ember által szeretett állat” – ahogy Sir Peter Scott, az egyik. a WWF első alapítói közül. A panda a természetvédelmi mozgalom szimbólumává vált szerte a világon – cselekvésre szólít fel a veszélyeztetett fajok és természetes vadvilágunk megőrzése érdekében a vadon élő állatok számára.
 
2020-ban az állatkertekben végzett szaporodási erőfeszítések, újraerdősítési és természetvédelmi kampányok miatt a pandákat a kihalás veszélyének tekintik. Bár már nem állnak a kihalás szélén, fontos, hogy a pandák környezetét érintetlenül hagyjuk, mivel az óriáspanda fontos szerepet játszik természetes ökoszisztémánkban. A közelmúltban Kínában és világszerte politikai viták zajlottak arról, hogy mennyire fontos továbbra is pénzt költeni pandák fogságban való tenyésztésére, és megvédeni Kína erdeit, ahol a vad panda medvék élnek. Egy 2015-ben megjelent tudományos közlemény szerint az óriáspanda természetes élőhelyének megőrzése az ország erdei madarainak 70%-ának, az emlősök 70%-ának és a kétéltűek 31%-ának is segítséget nyújt. A pandák döntő szerepet játszanak az erdőkben, és a mi feladatunk, hogy megvédjük őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése