2024. március 11., hétfő

Minden nap ünnep! - 03.11.

 


Március 11-e a nemzeti szunyókálás napja, és ez a tökéletes nap arra, hogy segítsen felépülni a „előre tavasztól”. Ne szunyókálj, amikor elmondom, ígérem, ez nem lesz szundi fesztivál! Tudományosan bizonyított, hogy az alvás jobb, mint a kávé vagy az energiaitalok. Így most már kevésbé érezheti magát bűnösnek, amiért élvezi ezt a nem olyan bűnös örömöt. Lehet, hogy elvesztette ezt a plusz órát a napban, de úgy érezheti, hogy elaludta magát, ha stílusosan ünnepli a napot.
A Nemzeti Szunyókálás Napját 1999-ben hozta létre a Bostoni Egyetem professzora és felesége. William Anthony Ph.D. és felesége, Camille Anthony azért hozták létre ezt az ünnepet, hogy felhívják a figyelmet az elegendő alvás fontosságára és annak előnyeire. Az ünnep célja az volt, hogy pótolja az elveszett alvásmennyiséget, amikor megváltozik az óra. A dátumot azért választották, mert tanulmányok kimutatták, hogy az emberek már a nyári időszámítás megváltoztatása után is a legfáradtabbak és kialvatlanok. Az óra változása valóban sokat változtat, de a Nemzeti szunyókálás napja olyan érzést kelthet, mintha nem történt változás.
Bár az ünnepet csak 1999-ben hozták létre, a spanyoloknál már hagyománya volt a délutáni „sziesztának”. Ez jó hír Spanyolország számára, mivel a nyári időszámítás nem fogja túlságosan befolyásolni az ott élők rutinját. Az ókori rómaiakról ismert volt, hogy délben is szunyókálnak. A modern élet nyüzsgésével a déli szunyókálás a legtöbb ember számára inkább a múlté. A szunyókálást manapság luxusnak tekintik, a többletidő szimbólumának, amelyet legtöbbünk nem engedhet meg magának. De akkoriban a szunyókálást szükségletnek tekintették, és néha gyógyászati célokra, sőt vallási gyakorlatokra is használták. Annak ellenére, hogy a nemzeti szunyókálás napját 21 éve hozták létre, még mindig nem ismerik el hivatalos nemzeti ünnepként. Bár a nemzeti szunyókálás napja technikailag nem igazi ünnep, ki ne szeretne okot aludni?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése