2024. március 3., vasárnap

Minden nap ünnep! - 03.03.

A vadon élő állatok világnapja – március 3.
 
Mi a közös a borneói orangutánokban, a szumátrai elefántokban és a fekete orrszarvúban? Amellett, hogy a YouTube-on nézünk, mindegyik teljesen klassz állat, a kijózanítóbb igazság ezekkel a lényekkel kapcsolatban az, hogy mindegyik kritikusan veszélyeztetett faj. A vadon élő állatok világnapján azonban az ENSZ és partnerei azt tervezik, hogy felhívják a figyelmet ennek a szörnyű helyzetnek a súlyosságára.
 
Egy állat csak akkor kerül fel a kritikusan veszélyeztetett fajok listájára, ha a Nemzetközi Természetvédelmi Unió úgy véli, hogy az állat nagyon nagy kihalásveszélynek van kitéve – akár a kihalás, akár a dinoszauruszok és a dodó útján. Tehát hogyan néz ki a kritikusan veszélyeztetett? A jelenlegi becslések szerint az élő fekete orrszarvúak száma körülbelül 2500 az egész világon. Az ország távol-keleti mélyedéseiben található orosz amuri leopárd a kihalás szélén áll, már csak mintegy 40 példány maradt a világon. Sajnos ez a lista hosszan folytatódik.
 
A veszélyeztetett fajokra és arra, hogy mit tehetünk, az ENSZ március 3-án ünnepli a vadon élő állatok világnapját, amelyen a csoport aláírta a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezményt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése