2024. március 27., szerda

Minden nap ünnep! - 03.27.

 

A színházi világnap – március 27.
Nem is választhattam volna jobb ünnepnapot ma! Nagy rajongója vagyok a színháznak.
A Színház Világnapját minden év március 27-én ünneplik. A Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) által 1961-ben kijelölt nap a színházművészet lényegét, szépségét és jelentőségét, a szórakoztatásban betöltött jelentős szerepét, valamint a színház szimbolikus hatását ünnepli. az életről. Ez a nap arra is szolgál, hogy tájékoztassák a világ kormányait, politikusait, intézményeit és érdekeltjeit, akik még nem ismerték fel a színház értékét az emberek számára és a benne rejlő gazdasági növekedési lehetőségeket.
 
Az ókori Görögország óta a színház a művészet és a szórakozás népszerű formája volt – lenyűgözi a közönséget, és félelemmel tölti el. Nemcsak szórakoztat és oktat, hanem a színház különféle művészeti formákat is ötvöz, hogy élő közönségének olyan igazi színpadi élményt adjon, amit sehol máshol nem találhat meg.
 
A Színházi Világnapot minden évben március 27-én ünneplik, az ITI a központjain keresztül támogatja, és a színházi közösségek támogatják szerte a világon. A napot az ITI kezdeményezte, miután Arvi Kivimaa elnök 1961 júniusában javasolta a Színházi Világnap meghirdetését. A javaslatot az ITI skandináv központjai támogatták, és lelkesen hirdették. A következő évben – 1962. március 27-én – ünnepelték a Színházi Világnapot az ITI Együttműködő Tagjai, a színházi szakemberek és a színházi szervezetek. Ma a világ több központjában ünneplik ezt a napot, a színházi egyetemek, akadémiák, iskolák és a színház szerelmesei szerte a világon csatlakoznak a nap megünnepléséhez.
 
A Színház Világnapja alkalmából minden évben különböző rendezvényeket szerveznek. Ezeknek az évente megrendezett eseményeknek kiemelkedő eleme a Színház Világnapja Nemzetközi Üzenet, amelyet egy híres művészeti alak mutat be, és amely a színház történetére és a mai világ békekultúrájára reflektál. A Színházi Világnap első nemzetközi üzenetét Jean Cocteau francia költő és drámaíró írta 1962-ben. 
 
2021-ben a Színházi Világnap üzenetét Helen Mirren, egy többszörösen díjnyertes brit színésznő írta, aki az Oscar-díj elnyeréséről híres. 2007-ben a „The Queen” című filmben nyújtott alakításáért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése