Minden nap ünnep! - 03.26.
Országos Spenót Nap – március 26.
Emlékeztek, még január 17-én Popeye nap van, akinek a kedvenc étele a
spetnót. Ma is gondolhatunk rá, mivel március 26-án van a Spenót Nemzeti
Napja! A spenót nemcsak vasat ad, hanem kiváló K-vitamin-, A- és
C-vitamin-forrás is – a mangánról és a magnéziumról nem is beszélve.
Jellegzetes,
kesernyés íze miatt azok közé a zöldségek közé tartozik, amelyet vagy
szeret az ember, vagy nem. A fiatal, friss, élénkzöld spenótleveleket
nyersen salátákban, míg az öregebb, mélyzöld leveleket valamilyen
formában (pl. párolva, főzve) fogyasszuk.
Fogyaszthatjuk hidegen
és melegen is. Ha friss, leveles formájában használjuk fel, az első és
legfontosabb lépés, hogy alaposan, többször mossuk meg a
zöldségleveleket, így elkerülhetjük, hogy az ételünkbe homokszemcsék
kerüljenek. A legbiztosabb, ha egy salátacentrifugát is bevetünk.
Párolása
könnyű mutatványnak tűnhet, azonban több hibát is véthetünk: érdemes
semleges ízű zsiradékot használni, például napraforgóolajat. Pároljuk
alacsony lángon, és kevergessük folyamatosan, mivel könnyedén oda tud
kapni. A spenót 91%-a víz, így semmiképp se rakjunk rá fedőt, mert túl
vizes és íztelen lesz a végeredmény. Fűszerezni a párolás legvégén
érdemes, így intenzívebben érezhető lesz a rászórt só és bors.
Többségében
főzelék készül a parajból, de ennél jóval izgalmasabb ételeket is
feldobhatunk vele. Jól áll egy isteni lasagne-betétnek, salátának,
turmixnak, gnocchinak, sós palacsintának, pesztónak, de akár
spenótcurryt is varázsolhatunk belőle. Nagyon jól párosítható sajtokkal
(például kecskesajttal vagy fetával), csicseriborsóval, paradicsommal,
brokkolival.
Én mondjuk a sóskát jobban szeretem, de az iskola menzás spenót nagyon finom!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése