2024. március 26., kedd

Minden nap ünnep! - 03.26.

 

Országos Spenót Nap – március 26.

Emlékeztek, még január 17-én Popeye nap van, akinek a kedvenc étele a spetnót. Ma is gondolhatunk rá, mivel március 26-án van a Spenót Nemzeti Napja! A spenót nemcsak vasat ad, hanem kiváló K-vitamin-, A- és C-vitamin-forrás is – a mangánról és a magnéziumról nem is beszélve.

Jellegzetes, kesernyés íze miatt azok közé a zöldségek közé tartozik, amelyet vagy szeret az ember, vagy nem. A fiatal, friss, élénkzöld spenótleveleket nyersen salátákban, míg az öregebb, mélyzöld leveleket valamilyen formában (pl. párolva, főzve) fogyasszuk.

Fogyaszthatjuk hidegen és melegen is. Ha friss, leveles formájában használjuk fel, az első és legfontosabb lépés, hogy alaposan, többször mossuk meg a zöldségleveleket, így elkerülhetjük, hogy az ételünkbe homokszemcsék kerüljenek. A legbiztosabb, ha egy salátacentrifugát is bevetünk.

Párolása könnyű mutatványnak tűnhet, azonban több hibát is véthetünk: érdemes semleges ízű zsiradékot használni, például napraforgóolajat. Pároljuk alacsony lángon, és kevergessük folyamatosan, mivel könnyedén oda tud kapni. A spenót 91%-a víz, így semmiképp se rakjunk rá fedőt, mert túl vizes és íztelen lesz a végeredmény. Fűszerezni a párolás legvégén érdemes, így intenzívebben érezhető lesz a rászórt só és bors.
Többségében főzelék készül a parajból, de ennél jóval izgalmasabb ételeket is feldobhatunk vele. Jól áll egy isteni lasagne-betétnek, salátának, turmixnak, gnocchinak, sós palacsintának, pesztónak, de akár spenótcurryt is varázsolhatunk belőle. Nagyon jól párosítható sajtokkal (például kecskesajttal vagy fetával), csicseriborsóval, paradicsommal, brokkolival.
Én mondjuk a sóskát jobban szeretem, de az iskola menzás spenót nagyon finom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése