2024. március 7., csütörtök

Minden nap ünnep! - 03.07.

 

Növényerő napja – március 7.
A Növényi Erő Napját minden március 7-én ünneplik, hogy felhívják a figyelmet a fenntartható táplálkozás előnyeire, és mindenkit ösztönözzenek a növényi alapú táplálkozásra. Tudtad, hogy a Plant Power Day-t az Alpro és a BOSH indította el!? A növényi alapú étrendek egyénenként eltérő jelentéssel bírnak. A növényi alapú étrend teljesen vegán – nem tartalmazhat állati eredetű termékeket –, és főként növényi eredetű élelmiszerekből áll, vagy minimálisan feldolgozott teljes növényi élelmiszerekből állhat. Míg a növényi alapú étrend sok ember számára elérhető volt már évek óta, egészen a közelmúltig ez vált fel az emberek körében, akik ezt életmódként fogadták el.

A növényi alapú étrend története átszövi a veganizmust, amely maga is a vegetarianizmusból származik. A vegetarianizmus legkorábbi bizonyítékai i.e. 3300-1300 között jelentek meg. az északi és nyugati ókori Indus-völgyi civilizációban. Főleg indiai császárok és filozófusok életmódja volt. A vegetarianizmust az ókori Görögországban és Rómában is gyakorolták olyan prominens személyek, mint Ifjabb Seneca, Ovidius, Plutarkhosz és Empedoklész.
 
Azzal érveltek, hogy ez az életmódválasztás az egészségnek, valamint az állatok jólétének és igazságosságának köszönhető. Az arab költő, all-Ma’arri az egyik legkorábbi ismert vegán volt. A 19. században a vegetarianizmus széles körben elfogadott mozgalommá vált Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban. A magukat vegetáriánusnak valló szakemberek munkáikkal hívták fel a figyelmet a vegetáriánus életmód előnyeire.
 
Ide tartozik Percy Bysshe Shelley költő 1813-as „A természetes étrend igazolása” című könyvében, William Lambe orvos és Sylvester Graham – ő dolgozta ki a húsmentes „Graham-diétát”, amely az 1830-as években rendkívül népszerű volt az Egyesült Államokban. Ez idő tájt számos vegetáriánus közösség és társaság jött létre. Az 1840-es években alapított Egyesült Királyság Vegetáriánus Társaság volt az egyik ilyen társaság.
1994-ben több tag kérte, hogy a Vegetáriánus Társaság hírlevelének egy részét szenteljék a tejtermékek nélküli vegetarianizmusnak. Amikor a Vegetáriánus Társaság elutasította a kérést, a leicesteri fiókhivatal titkára, Donald Watson elindított egy hírlevelet „The Vegan News” címmel. Azon év novemberében. Ez vezetett a Vegán Társaság és a vegán mozgalom – a „veganizmus” – megalakulásához. A mozgalom nagy népszerűségnek örvendett olyan egyénektől, akik főleg növényi termékeket fogyasztanak, és felhagynak az állatok kizsákmányolásával.
 
1980-ban T. Colin Campbell megalkotta a „növényi alapú étrend” kifejezést. A kifejezés olyan étrendet jelent, amely alacsony zsírtartalmú, magas rosttartalmú, és elsősorban zöldségekből áll, és nem az etikára, hanem az egészségre összpontosít. A kifejezést azóta különböző munkákban a „veganizmus”, a „vegetáriánus” és a „félvegetáriánus” jelentésére használják. 2018-ban az európai Alpro cég és a vegán recepteket tartalmazó weboldal, a BOSH! megalapította a Plant Power Day-t, hogy ösztönözze az embereket a növényi alapú étrendre és a növényi alapú ételekre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése