2024. március 14., csütörtök

Minden nap ünnep! - 03. 14.

 Minden nap ünnep! 



A Pi-nap március 14-én van, és minden olyan nap, amelyen a szórakozás, az oktatás és a torta ötvöződik, érdemes megünnepelni! A görög „π” betűvel is ismert Pi egy állandó érték, amelyet a matematikában használnak, és a kör kerületének és az átmérőjének arányát reprezentálja, amely csak körülbelül 3,14….15…9265359… (és így tovább). Nem csak ez, hanem március tizennegyedike Albert Einstein születésnapja is, így együtt ez nem más, mint egy matematikus öröme.
 
A pi megismeréséhez néhány ezer évet kell visszamennünk, és meg kell tanulnunk ezt a megfoghatatlan számot. A pi értékét először a szirakuszai Arkhimédész (Kr. e. 287–212), az ókori világ egyik legnagyobb matematikusa számította ki. Azonban először a görög betűvel keresztelték meg, amikor William Oughtred így nevezte 1647-ig visszanyúló műveiben, amelyet később a tudományos közösség is felkarolt, amikor Leonhard Euler 1737-ben használta a szimbólumot.
 
De hogyan került a Pi Day egy országos jelenségbe? Ehhez el kell utaznunk az 1988-as San Francisco-i Exploratoriumba, ahol Larry Shaw fizikus találta ki.
 
Shaw március 14-ét összekapcsolta a pi (3,14) első számjegyeivel, hogy egy különleges napot szervezzen az Exploratorium munkatársainak összefogására, ahol 13:59-től gyümölcslepénnyel és teával kínált mindenkit, az érték következő három számjegyével . Néhány évvel később, miután Larry lánya, Sara megjegyezte, hogy a különleges dátum Albert Einstein születésnapja is volt, elkezdték ünnepelni a világhírű tudós életét.
 
A Pi-nap az Exploratorium éves hagyományává vált, amely a mai napig tart, és nem kellett sok idő ahhoz, hogy az ötlet exponenciálisan növekedjen, és 2009. március 12-én érte el csúcspontját, amikor az Egyesült Államok Kongresszusa nemzeti ünneppé nyilvánította.
 
Mára, amelyet a világ minden táján megünnepelnek a matematikai stréberek, a Pi-nap popkultúra-jelenséggé vált, ahol több helyen is részt vettek a tevékenységekben, bohóckodásokban, megfigyelésekben és minden tőlük telhető piteevésben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése