2024. március 17., vasárnap

Minden nap ünnep! - 03.17.

 Szent Patrik napja – március 17. Boldog Szent Patrik napot!

 
Hacsak nem élt a Blarney-kő alatt, akkor már tudja, hogy március 17-e Szent Patrik napja. Szent Paddy napjaként is ismert, minden évben ez az a nap, amikor mindenki és bárki írnek nevezheti magát – ha nem születési joga szerint, de lélekben. Ha eddig a Blarney-kő alatt éltél, szerencséd van! Fogadunk, hogy megoszthat egy-két dolgot arról, hogy a kereszténységet Írországba behozó híres ír védőszentre emlékező vallási ünnep végül szinte világszerte ünnepelt nap lett, általában rengeteg zöld sör és whisky lövöldözéssel. 
 
 A Szent Patrik napját a világ több országában ünneplik, mint bármely más egynapos nemzeti fesztivált, ami nagyrészt Amerika lelkesedésének köszönhető, amit sokan ünnepnek tartanak, bár Amerikában ez nem hivatalos ünnep. A felvonulások a Szent Patrik-napi ünnepségek szívdobogása Amerikában. Ez nem meglepő, hiszen a Szent Patrik tiszteletére rendezett első felvonulásra Amerikában, nem Írországban került sor 1601-ben a mai floridai St. Augustine területén. És az első tényleges Szent Patrik-napi felvonulásra is Amerikában került sor, 1737-ben, bár ez nagyjából csak egy bostoni utca közepén tett sétát néhány ír protestáns részéről, hogy tiszteljék szülőföldjük védőszentjét. Az első Szent Patrik napi felvonulást New Yorkban 1762-ben, 14 évvel a Függetlenségi Nyilatkozat aláírása előtt rendezték meg, és a brit gyarmatokon szolgáló ír csapatok szervezték.  
 
Ma a világ legnagyobb Szent Patrik-napi ünnepe az éves felvonulás New Yorkban, ahol több mint kétmillió néző áll a felvonulási útvonalon, és mindannyian írnak vallják magukat, legalábbis aznap. A katolikus egyház először 1631-ben ismerte el március 17-ét Írország legismertebb és legkedveltebb védőszentjének, Szent Patriknak az ünnepeként. Ritka kivételektől eltekintve március 17-e mindig a keresztények nagyböjtjének szent időszakára esett, amikor az alkoholfogyasztást betiltották. A templom. De Szent Patrik ünnepén feloldották az alkohol tilalmát, feltehetően azért, mert ünnepnap volt, és a lakomák általában alkohollal is jártak. Szent Patrik ünnepe Írországban hagyományosan jámbor vallási nap maradt. Az ír törvények végül korlátozták az alkoholfogyasztást a március 17-i lakoma alatt, és előírták, hogy minden kocsma ezen a napon zárva maradjon.  
Ez volt az ír törvény, amíg az 1970-es években hatályon kívül helyezték. Ezt a napot az Ír Egyház, a Katolikus Egyház, az Anglikán Közösség, a Keleti Ortodox Egyház és az Evangélikus Egyház továbbra is ünnepnapként tartják és tartják ma is. Amikor azonban az ír kormány tudomást szerzett arról, hogy az 1990-es évek közepén az amerikai turisták egyre nagyobb érdeklődést mutatnak Szent Patrik napja iránt, országos kampányt indítottak, hogy Amerika Szent Patrik napja és az ír kultúra iránti rajongását turisztikai dollárra váltsák. Eközben Amerikában az 1800-as években több mint egymillió ír férfi, nő és gyermek vándorolt be Ellis Islanden keresztül. Elnyomó diszkriminációval szembesültek Amerikában, így a legtöbb munkanélküli és súlyos szegénységben élt New York-i bérházakban. Ahogy számuk nőtt, az írek erőt fedeztek fel az egységben, és összegyűltek, hogy minden március 17-én felvonulással ünnepeljék szeretett védőszentjüket. 
 
A Szent Patrik-napi felvonulások és fesztiválok követték az ír bevándorlókat, amint átkeltek Amerika szívében, majd befelé haladtak. a mély délen, olcsó termőföldet és munkalehetőséget keresve. Ami a Szent Patrik-napi erős alkoholfogyasztás rögeszméjét illeti? Úgy tűnik, ez egy modern amerikai jelenség, amely nem gyökerezik szilárdan az ír hagyományokban. De az írek nem panaszkodnak. Amikor először jöttek Amerikába, az íreket elutasították és megvetették. Most mindenki ír szeretne lenni Szent Patrik napján. Milyen nagyszerű? Minél több ír Szent Patrik napján, annál vidámabb. – Erin go Bragh!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése