2024. március 4., hétfő

Minden nap ünnep! - 03.04.

 Minden nap ünnep! - A keringő napja – március 4.

 

 
A Keringőtánc Országos Napját minden év március 4-én tartják. A keringő az egyik legismertebb tánc a társastánc területén. Általában egy férfi és egy nő táncolja egymással szemben, és zárt helyzetben tartva. Általában állami vacsorákon, esküvőkön és más hivatalos alkalmakon táncolják. A bécsi keringő a lassú keringővel szemben a keringő gyorsabb feldolgozásaira utal. Johann Strauss fiával komponálta a legismertebb keringőzenét. Keringőzzünk együtt az alkalomra.
A keringőtánc mozdulatait német parasztok találták ki és adták elő a tizenharmadik században. Bemutatták néptáncukat, melyben tekercsek, siklások és csavarások szerepeltek. Annyira szívélyesen fogadták, hogy az 1500-as évekre eljutott a németországi Volta vidékére, ahol más helyi táncok formáival keveredett. Egy hasonló tánc, a Weller, népszerű volt Bécsben a tizenhatodik században.
A modern keringőt inkább udvari táncosoknak, mint néptáncosoknak tervezték Bécs külvárosában és az osztrák alpesi régiókban. A szabad formájú tánc megjelenése a táncok intim pozicionálásával felháborodást és botrányt váltott ki a régi társastánc hagyományos rajongói körében. A tizennyolcadik század után Franciaországban népszerűvé vált az „allemande” néven ismert keringőstílus – egy tánc, amelyben a párok külön mozognak. Ez azonban gyorsan megváltozott, ahogy a keringő népszerűsége nőtt, etalonná vált, és hatása Európa-szerte elterjedt. Johann Strauss és Franz Lanner csodálatos zenéje döntő tényező volt a keringő népszerűségének kialakulásában. A keringőt a tizenkilencedik század közepén alkalmazták az Egyesült Államokban, és a huszadik század elejére a világ négy sarkában elterjedt.
A társastánc történetét a népszerű táncok feltalálása és az olyan időszakok jellemzik, amikor az új stílusok teljesen forradalmasították a táncdivatot, és lehetővé tették a népszerű tánckultúra fejlődését. A keringő az egyik leghatásosabb tánc, amely ezt tette.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése