2024. március 20., szerda

Minden nap ünnep! - 03.20.

Minden nap ünnep! - A francia nyelv napja – március 20.

 
Bevallom, nem véletlenül választottam. A kedvenc nyelvem a francia.
A francia nyelv napját március 20-án tartják, és nagyon izgatottak vagyunk, hogy egy kis francia kultúrával, nyelvvel és történelemmel ünnepelhessünk… parlez vous Francais? Még ha nem is beszéled a nyelvet, a francia kultúra számos aspektusát meg kell tanulni. Ez az alkalom a többnyelvűség és a kulturális sokszínűség tiszteletben tartását szolgálja. Amikor a legtöbb ember a franciára gondol, Franciaországra gondol, de valójában Afrikában beszélnek a legtöbb franciául. Becslések szerint 29 országból 120 millió afrikai beszéli a nyelvet az őslakos nyelvek mellett.
A francia nyelv a Római Birodalom vulgáris latinjából származik. Franciaországot abban az időben Gallia néven ismerték, és a rómaiak a Krisztus előtti első és második században hódították meg őket. Akkoriban gallul beszéltek, ami egy kelta nyelv, de ezt a rómaiaktól a latin váltotta fel. Az V. században germán törzsek szállták meg Galliát, és elrománosodtak is. E külső hatások eredményeként a modern francia eredetét a kelta, a germán, de leginkább a latinnak köszönheti.
A 9. századtól a tizenharmadikig a régi franciát beszélték, és ez különbözött a latintól. A strasbourgi eskü a legrégebbi ismert dokumentum, amely ófrancia nyelvet használ, és különböző dialektusokat tartalmazott, beleértve a Francien nyelvjárást, amelyet Párizs közelében használtak. A tizennegyedik és tizenhatodik században a középfrancia nyelvet latin, görög és olasz kifejezésekkel használták. A Pléiade néven ismert francia költők egy csoportja arra inspirálta a franciákat, hogy erősítsék nyelvüket és irodalmukat.
A tizenhetedik század a francia modern korszakot jelentette, és 1635-ben Richelieu bíboros megalapította a Francia Akadémiát. Ennek célja a nyelv és irodalma szentségének megőrzése volt. A nyelv az idők során olyan művészi irányzatokkal fejlődött, mint a romantika és a realizmus, de összességében hű maradt ehhez az időszakhoz.
2010-ben az ENSZ Tájékoztatási Minisztériuma hivatalossá tette a francia nyelv napját a többnyelvűség és a kulturális sokszínűség megünneplésére. A napot arra is használják, hogy elősegítsék mind a hat hivatalos nyelv egyenlő használatát az ENSZ-ben, ezek az arab, a kínai, az angol, a francia, az orosz és a spanyol. Március 20-át a Frankofónia Nemzetközi Napjaként is elismerik, amely az 1970. március 20-án indult Kulturális és Technikai Együttműködési Ügynökség (ACCT) évfordulóját ünnepli.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése