2024. március 28., csütörtök

Minden nap ünnep! - 03.28.

 

Országos Gyombecsülés Napja – 2024. március 28
 
Tudtad, hogy március 28-án van a nemzeti gyombecsülés napja? Miért értékeljük a füvet? Ez azért van, mert egyes gyomnövények valóban előnyösek számunkra és az ökoszisztémánk számára. Tápláló élelmiszerként és gyógynövényként működnek, és néhányuknak még gyógyászati értéke is van. Tehát használja ezt a napot egy lehetőségnek, hogy kimenjen a kertbe, és értékelje a gyomnövényeket az általuk nyújtott előnyökért.
 
A nemzeti gyombecsülés napjának eredete ismeretlen. A gyomnövények előnyeinek és értékének elismerése azonban a történelemre vezethető vissza. A pitypang, amely gyakori kerti gyomnövény, legalább ezer évig a hagyományos kínai orvoslás fontos eleme maradt. A pitypang gyökereit és leveleit tonikként használták, hogy eltávolítsák a méreganyagokat a véráramból, hogy javítsák az emésztőrendszer működését. A növényeket szépségük miatt is nagyra értékelték, és festékek készítésére használták őket.
 
A tyúkhúr egy másik gyakori gyomnövény, amelyet sokan szinte az erőszakig megvetettek. Ennek a csodálatos növénynek számos faja létezik. A legelterjedtebb tyúkhúr vagy csirkefű Európában őshonos. A gyógynövény gazdag ásványi anyagokban, köztük rézben és vasban, valamint A-, B- és C-vitaminban. A csicseriborsót az ókori görögök tápláló, ehető zöldjeként régóta használták. Az ókori Írországban is gyakran fogyasztották.
Némelyik gyomnövény gyönyörűen virágzik, van, amelyik ehető, és van, amelyik a talaj trágyájaként szolgál. Bár az eredet ismeretlen, a nemzeti gyombecsülés napjának üzenete egyértelmű – becsülje meg őket, és próbáljon meg tájékozódni értékükről, ahelyett, hogy pusztán kitépné őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése