2024. március 13., szerda

Minden nap ünnep! - 03.13.

 Minden nap ünnep!

Országos Dohányzásmentes Nap – március 13.
2024. március 13-án lesz a Nemzeti Dohányzásmentes Nap, amelyet minden március második szerdán tartanak. A nap célja, hogy megkeressük a nikotinfüggőségben szenvedő barátokat vagy családtagokat. A kutatások azt mutatják, hogy világszerte jelentősen csökken azoknak a száma, akik még mindig cigarettáznak – és nem próbálják aktívan leszokni. A dohányzás körüli megbélyegzés, valamint a közvetlen és passzív dohányzás veszélyei az idő előrehaladtával egyre súlyosabbá válnak. De a Nemzeti Dohányzásmentes Napon sokakat bátorítanak, hogy segítsenek.
 
A Nemzeti Dohányzásmentes Nap 1984-ben, hamvazószerdán kezdődött az Ír Köztársaságban, amikor az uralkodó papság megállapította, hogy a cigarettáról jó lenne lemondani nagyböjtre. Az akkori és mosti időszak között az ünnep napja egy kiszámíthatóbb márciusi második szerdára tolódott.
 
A dohányzást a rákkal összekapcsoló orvosi jelentések először az 1920-as években jelentek meg. Az 1950-es és 1960-as években kiterjedt kutatások igazolták, hogy a dohány számos súlyos betegséget okozhat. A dohányzás ezután kevésbé népszerűvé vált az aktív és a passzív dohányzás egészségügyi hatásairól való ismeretek rohamos növekedése miatt.
 
Most a Nemzeti Dohányzásmentes Nap kampányt a British Heart Foundation szervezi, amelynek tagjai minden évben előrukkolnak egy-egy marketingmondattal. Például 2010-ben a mottó a következő volt: „Szabadulj ki!”
Az Egészségügyi Világszervezet szerint a dohányzás a használóinak akár felét is megöli, és évente több mint 8 millió ember hal meg. Ezek közül több mint 7 millió haláleset a közvetlen dohányzás következménye, míg körülbelül 1,2 millió haláleset a passzív dohányzás következménye. A statisztikák ellenére a kormányzati figyelmeztetések, címkék, kor- és helymeghatározások pozitív hatást gyakoroltak a dohányzás visszaszorítására.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése