2024. március 29., péntek

Minden nap ünnep! - 03.29.


 A márványok világnapja – március 29.  

A Márvány Világnapját minden évben nagypénteken tartják, idén pedig március 29-én. Ezen a napon emlékeznek meg az első brit márványbajnokságról, amelyet 1588-ban Angliában rendeztek meg. Tinsley Greenben egy tejeslány kezéért versenyeznek, két fiatal udvarlók márványversenyben vettek részt, hogy eldöntsék, ki nyeri el a tisztességes kezét.  

Azóta a golyók játéka egy éves bajnoksággá alakult át, amely még több évszázad után is az angliai Tinsley Greenben zajlik. Most a világ más részeiről érkező csapatok utaznak Angliába, hogy részt vegyenek a játékban. Az első brit márványbajnokságot az angliai Tinsley Greenben rendezték meg 1588-ban. A legenda szerint két férfi, Giles és Hodge, egy Joan nevű tejeslány kezéért versengve úgy döntött, hogy „minden ismert sportágban” versenyeznek egymással. Miután egy hétig különböző sportágakban versenyeztek, a golyók játékát választották a végső megmérettetésnek a győztes eldöntésére. Giles nyerte a meccset.  

Az 1700-as években minden évben márványversenyt rendeztek Tinsley Greenben. 1900 körül a játék népszerűsége veszített, de végül 1932-ben újjáéledt. A nevet végül „British Marbles Championship”-ről „British and World Marbles Championship”-re változtatták 1938-ban. A „Ringer” vagy „Ring Taw” néven is ismert játékot 49 golyóval játsszák egy gyűrűben. Két, egyenként hat játékosból álló ellenfél csapat felváltva nagyobb golyókat, úgynevezett „lövőket” használ, hogy más golyókat üthessen ki a ringből. Az a csapat nyer, amelyik sikeresen kiütötte a legtöbb golyót!  

1962-ig agyaggolyókat használtak, de ez megváltozott, ahogy az üveggolyók használatbavétele megtörtént. A márványversenyt ma is az angliai Tinsley Greenben tartják. Sokáig csak brit csapatok vettek részt és nyertek, de 1992-ben a Tennessee és Kentucky állambeli TennKy Sharpshooters lett az első tengerentúli csapat, amely megnyerte a trófeát. Azóta Ausztráliából, Belgiumból, Franciaországból, Észtországból, Japánból, Németországból, Hollandiából, Walesből és az Egyesült Államokból utaznak csapatok a részvételre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése